André Geertse op Artbook.berlin 2019
Eind november van dit jaar werd in Berlijn voor de achtste maal artbook. berlin georganiseerd. Kunstenaarsboeken zijn al geruime tijd een onderdeel van mijn activiteiten en ik kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan deze manifestatie.
Het kunstboek
Het boek is in onze cultuur een belangrijke kennisdrager. Door toedoen van de digitale media is hier in een verschuiving gekomen. Dit biedt het boek de kans om zich te manifesteren als autonoom (kunst)object. Een functie die het eigenlijk altijd al gehad heeft, zeker in de jaren `60 en `70, maar die nu aan belangstelling lijkt toe te nemen.
Op zoek naar identiteit
In mijn leven zijn boeken altijd belangrijk geweest. Mijn opa in Domburg beheerde de dorpsbibliotheek. Als kind vergezelde ik hem soms bij zijn bibliotheekavonden. We kwamen een lege ruimte binnen van het dorpshuis, draaiden panelen aan de wanden open, en daar verschenen de boekenkasten. Het boek is een goede vriend, trouw door de tijd heen. Mijn werk is vaak op intiem formaat; het is makkelijk switchen van een schilderij naar de pagina’s van een boek en andersom. In kunst als onderzoek naar identiteit is het boek het ideale hulpmiddel.
Artbook.berlin
Artbook. berlin is een evenement voor kunstenaarsboeken en aanverwanten dat plaatsvond in Kunst Quartier Bethanien, gelegen in de wijk Kreuzberg. De beurs vindt gedeeltelijk zijn oorsprong in het voormalige Oost, de DDR, waar boeken maken en je mening uiten verboden waren. Je mocht echter wel als boekkunstenaar reproduceren, want dat viel onder de categorie kunst. Op deze slinkse wijze kon men toch eigen ideeën verspreiden.
De deelnemers van deze jaargang van de beurs; kunstenaars, uitgevers, kunstinitiatieven (sommigen post punk) presenteerden zich aan de kosmopolitische wereld van de Großstadt Berlijn. Buiten werd het rond half vier reeds donker, Berlijn werd lichtelijk unheimisch, maar binnen brandde het heilige vuur van het boek. Een kleine tweeduizend liefhebbers trokken in de drie dagen van de beurs door de gigantisch grote zalen van Bethanien, een voormalig diaconessenziekenhuis aan de Mariannenplatz. Deze grote publieke belangstelling weerspiegelt zich ook in de historie van het gebouw; de gemeente wilde het pand slopen maar door inspanningen van de buurt bleef het pand behouden.
Voor meer beelden van deze kunstboekenmanifestatie, kijk op http://artbookberlin2019.blogspot.com/
André Geertse
december 2019
This post is also available in: Engels