Nieuwe ontwikkelingen in mijn werk komen vaak voort uit heel praktische, concrete omstandigheden die tot nieuwe acties en inzichten leiden. Vernieuwingen zijn een mix van het alledaagse en het ‘hogere’.

Toen Jacqueline me uitnodigde om mee te doen met Debsaysyes had ik een probleem. In de stichting gaat het om kunstwerken die voor een heel vriendelijke prijs aangeboden worden. Maar ik had geen werken in die prijsklasse.

Al lange tijd maak ik schilderijen op paneel (masoniet of mdf) omdat ik hou van de harde ondergrond. Ik gebruik de verf meestal dun en vloeibaar zodat ik die soepel kan aanbrengen en verdelen op het platliggende paneel. Deze techniek geeft mijn werk eigenheid, maar toch speelde ik al een tijd met de gedachte om te gaan experimenteren met schilderen op canvas. Natuurlijk is werken op doek voor veel schilders gebruikelijk, maar voor mij niet. En toch ik had het gevoel juist nieuwe stappen te kunnen zetten op die voor mij nieuwe ondergrond.

Die nieuwsgierigheid en de gedachte om nieuwe, kleine werken te maken voor Debsaysyes bracht ik samen. Ik koos voor het formaat 18 x 24 cm. Nog nooit had ik zulke kleine schilderijtjes gemaakt. En al snel bleek het een gouden greep: door losjes en speels te experimenteren ontstonden er nieuwe motieven en verfsporen en ontdekte ik nieuwe schildertechnische mogelijkheden. Ik ben blij met het bijzondere karakter dat de werken al snel kregen. De afgelopen maanden is er al een flinke serie ontstaan, en het einde is nog niet in zicht.

De werken kunnen gezien worden als landschappen, daar hebben ze veel kenmerken van. Maar er speelt meer, de serie heb ik als titel ‘Daughter Of Time’ gegeven. Ik hou ervan om mijn werken titels te geven. Die zijn niet een beschrijving van wat je ziet, maar een mogelijkheid tot associatie. De titel verwijst naar een frase van Francis Bacon: ‘Truth is the daughter of time, not of authority’. Een wat mij betreft prachtige zinsnede die uitermate actueel is. Ik ben geen politiek kunstenaar, maar geloof wel in de kracht van de kunst als tegenreactie op veel bijzaken en dwaalwegen in ons leven.

november 2019